joi, 13 martie 2008

Basmul in plachete

Armonie Vs Haos
- in basmul "Harap-Alb" -

In lumea basmului armonia si haosul au un loc bine determinat in acest univers.
Astfel, in lumea reala a basmului, armonia predomina, totul fiind aranjat si la locul lui, toate lucrurile si intamplarile curg intr-o singura directie precum un fluviu lenes ce-l duce la o mare manioasa ce semnifica intrarea in actiune a haosului, atunci cand eroul trece in lumea fantastica ,trecere marcata prin proba podului, atunci cand ursul iese in fata fiului cel mic, incercand sa-l faca sa se intoarca in armonia lumii reale.
De la proba podului ,pana la sfarsitul basmului, totul este reprezentat de haos. Fiecare proba este marcata de acest lucru, prin intainirea cu animale fantastice, prin obiecte magice.De fapt, armonia este reprezentata de lucrurile banale, obisnuite, pe cand haousul este prezent in toate lucrurile ce ies din firesc.
Astfel, in lumea reala, armonia este in tot si in toate, in lumea fantastica , avand aceste doua aspecte complementare, acesta fiind Harap-Alb.
Din cauza acesta,Harap-Alb, reuseste sa invinga in lumea haosului cu ajutorul armoniei sau cu ajutorul armoniei impletite cu haosul, lucru ce depaseste cu mult puterea haosului de a-l birui.
Situatia in care Harap-Alb se ajuta de impletirea elementului haos cu cel al elementului de armonie, este aducerea fetei de imparat atubci cabd pe drumul spre imparatul Ros,eroul semnifica elementul armoniei, se intalneste cu elemete ale haosului, Lungila, Flamanzila, Setila, Gerila si Ochila.Prin impletirea acestor elemente, eroul reuseste sa invinga.
La sfarsitul basmului, Harap-Alb revine in lumea reala, banala, in care armonia domina.

Un comentariu:

afrodita spunea...

Precum este realul transpus in fantascti asa este haosul transpus in armonie. Fara real, fantasticul ar fi unul mult prea exagerat. LA fel cum fara haos, armonia ar fi prea simpla, prea trecatoare.