miercuri, 14 octombrie 2009

BASMUL – PURTĂTOR AL MARILOR ÎNTREBĂRI

Abatandu-ne putin de la decorul citadin si fad al realitatii proprii,tindem catre un univers,pe cat de simplist in alcatuirea sa,pe atat de complicat,un univers care incepe inevitabil cu:’’a fost odata ca niciodata’’.
In sine,basmul nu pare altceva decat un cadru banal.Dar la o analiza mai amanuntita conduce la finalizari cu tenta psihologica,umana si nu in ultimul rand,existentiala.
Fiind desigur un decor al fictiuii,el pastreaza totusi insusiri ale spatiului real din care a luat nastere.Insusi naratorul camufleaza sub masca propriei penite elemente real-fantastice,o ravasire de linii si tipare ce amintesc de universul obisnuit.
Vorbind atat din punct de vedere spatial cat si temporal putem distinge 2 planuri mari:real si fictiv.

3 comentarii:

Gabriela spunea...

Ai dreptate,oamenii vor sa evadeze din propria lume,si cea mai buna cale este,bineinteles,basmul.Ce frumos ar fii sa construim o lume din cuvinte,o lume in care basmul sa fie spatiul real,o lume in care binele triumfa intotdeauna.

Anonim spunea...

Basmurile sunt operele cu care vrem sa ne delectam mereu.
Atunci cand nu ne simtim in largul nostru, basmele ne readuc la viata pur si simplu, dandu-ne speranta catre o lume mai buna, ducandu-ne in lumi fantasctice, cu intamplari fenomenale si spectaculoase si multa aventura.
Dar daca ar triumfa binele intotdeauna si in lumea noastra, nu asi mai vedea PAMANTUL cu aceeasi ochi. Nu am mai avea noi parte de aventura si nu ar mai fi nimic asemanator lumii pe care noi o stim deja.
"O LUME TRIUMFATOARE DE BINE!!" nu spun ca nu ar fi extraordinar sa fie asa, dar ma tem ca nu se va intampla si de aceea Basmele ne vor atrage intotdeauna si ne vor captiva atentia. Ptr ca acest lucru o sa il putem vedea dor in BASME!!

Afrodita spunea...

Mari intrebari....Ma gandesc de multe ori de ce aceste probe savarsite de personaje intr'un spatiu fantastic si timp etern, poarta denumirea de BASM. De ce BASM si nu alt cuvant? De ce binele invinge intotdeauna raul? De ce femeile nu aveau voie sa domneasca pe acele vremuri o imparatie?